Τι είναι η Ανάλυση Σύστασης Σώματος;

Η σύσταση του σώματος είναι με απλά λόγια το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που συνιστούν το συνολικό βάρος του σώματος.
Η άλιπη μάζα συμπεριλαμβάνει τα οστά, τους μύες, το νερό, συνδετικούς και οργανικούς ιστούς.
Το σωματικό λίπος αποτελείται από το δομικό και το αποθηκευτικό λίπος.
Στο δομικό λίπος περιλαμβάνεται το λίπος οργάνων και ιστών όπως νεύρα, πνεύμονες, συκώτι, εγκέφαλος, και μαστικοί αδένες.
Το αποθηκευτικό λίπος βρίσκεται κυρίως στον λιπώδη ιστό.

Γιατί να κάνω ανάλυση σύστασης σώματος;

Το συνολικό βάρος είναι από μόνο του μικρής σημασίας και πάρα πολλοί άνθρωποι βασίζουν τη δίαιτά τους σε αυτό που βλέπουν στη ζυγαριά του μπάνιου. Ανεξάρτητα του συνολικού βάρους, εάν οι αναλογίες της άλιπης μάζας και του λίπους είναι μέσα στα καθιερωμένα προτεινόμενα όρια, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αυτά είναι μεταξύ άλλων η υψηλή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσος, αναπνευστικά προβλήματα, και νεφρικές διαταραχές.

Εξίσου σοβαρό όμως, είναι και το πρόβλημα του να έχεις πολύ λίγο λίπος, αφού ο λιπώδης ιστός είναι ζωτικός για την φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η δραματική άνοδος της νευρικής ανορεξίας, της βουλιμίας, και του “φόβου της παχυσαρκίας” την τελευταία δεκαετία, απαιτεί επίγνωση της σωστής σύστασης του σώματος.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το συνολικό βάρος του σώματος δεν αντανακλά με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Ένας αρσιβαρίστας μπορεί να θεωρηθεί σαν σοβαρά υπέρβαρος σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή με τους στάνταρ πίνακες ύψους / βάρους, ενώ έχει τέλεια σωματική σύσταση. Αντίστροφα κάποιος μπορεί να έχει ένα “φυσιολογικό” βάρος σύμφωνα με τους πίνακες και εντούτοις να είναι υπέρβαρος.

Βιο-εμπέδιση

Η φυσική αρχή πίσω από την τεχνική της Ανάλυσης Βιο-Εμπέδησης (Bio – Impedance Analysis ή ΒΙΑ) είναι ότι το άλιπο “διαμέρισμα” του σώματος (μύες, οστά, νερό) που αποτελείται κατά περίπου 60 – 75% από ηλεκτρολυτικό νερό, έχει πολύ καλύτερη αγωγιμότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα από το διαμέρισμα του σωματικού λίπους που έχει πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό (μεταξύ 5 – 10%).
Αυτά τα δύο διαμερίσματα παρουσιάζουν συνεπώς πολύ διαφορετικές τιμές εμπέδησης ή (αντίστασης) σε ένα ηλεκτρικό σήμα υψηλής συχνότητας.
Η μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης αντανακλά το βαθμό της αντίστασης ροής του ρεύματος μέσα από το σώμα, με το νερό να είναι ο καλός αγωγός και το λίπος ο κακός αγωγός.